Zdrowe żywienie, mądre myślenie! Jestem tym co jem i piję.

Na początku kwietnia wychowawczyni grupy VI pani Asia przeprowadziła zajęcia na temat zdrowego żywienia, mądrego myślenia „Jestem tym co jem i piję”. Dziewczęta mogły dowiedzieć się co składa się na zdrowy styl życia, poznać zasady prawidłowego odżywiania zgodnie z najnowszą Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która została stworzona w 2022 roku przez Światową Organizację Zdrowia WHO.

Głównym jej założeniem jest ograniczenie cukru, soli, szkodliwych tłuszczów trans na rzecz spożywania większej ilości warzyw, owoców, picia wody około 2-2,5 litra wody na dzień. Ponadto u podstawy tej najnowocześniejszej piramidy jest ruch. Chodzi o każdą aktywność fizyczną : spacery, chodzenie po schodach, pływanie, taniec, uprawianie sportów typu: showdan, goalball, biegi narciarskie z przewodnikiem a wszystko po to, aby uzmysłowić od najmłodszych lat jak ważne jest zdrowe odżywianie, każda forma ruchu w celu zapobiegania otyłości i chorobom cywilizacyjnym: insulinooporności, cukrzycy typu 2, chorobom układa krążenia. Warto wiedzieć, że Polska jest krajem, gdzie liczba osób z nadwagą jest duża i stale rośnie. Obecnie osoby z nadwagą i otyłe powyżej 15 roku życia stanowią 53,3% populacji.

Dziewczęta w trakcie zajęć mogły przekonać się, że w szklance coli zawarte jest 20 gram cukru czyli 10 łyżeczek, co stanowi prawie połowę pojemności szklanki o pojemności 200ml. Po wypiciu coli bardzo szybko rośnie poziom cukru a nadmiar glukozy uszkadza nerki, serce, zaburza wchłanianie wapnia. Ciekawostką jest to, że po 20 minutach następuje gwałtowny skok cukru, po 40 minutach wchłonięta kofeina pobudza układ nerwowy, czujemy się szczęśliwi, radośni. Po 60 minutach poziom cukru zaczyna gwałtownie spadać, następuje obniżenie koncentracji, spadek energii. Organizm domaga się kolejnej porcji. Można mówić
o uzależnieniu od coli a tak naprawdę to uzależnienie od cukru.

Innym dość lubianym i chętnie pijanym napojem to energy drink – napój energetyzujący. Od 1 stycznia 2024 roku całkowicie została zabroniona sprzedaż tych napojów osobom poniżej 18 roku życia ze względu
na dużą ich szkodliwość. Wysoka zawartość kofeiny, tauryny, guarany, żeńszenia w energetykach wywoływały po wypiciu u młodych osób choroby serca, skoki ciśnienia, silne bóle głowy, bezsenność
drżenia rąk, a nawet konieczność hospitalizacji.

Uwielbianą przekąską przez młodych ludzi są chipsy. Choć na pozór wydają się tylko ziemniakami pokrojonymi w chrupiące plasterki są smażone w głębokim tłuszczu i posypane ogromnymi ilościami soli. Chipsy to inteligentne bomby kaloryczne, w 100 gramach tej przekąski zawarte jest aż 600 kal. Doskonała kombinacja cukru, soli i tłuszczu atakuje ośrodki głodu w mózgu, dzięki czemu nie możemy powstrzymać się od ich jedzenia i jemy dopóki nic nie zostanie, nawet okruszki. Krótko mówiąc chipsy to nie arszenik, ale regularne ich jedzenie zrujnuje nam zdrowie, doprowadzi do chorób układu krążenia, problemów z sercem. Niewielka porcja raz na jakiś czas może nie zaszkodzi ale regularne spożywanie doprowadzi do rozwoju wielu chorób nawet nowotworowych.

I na koniec zostały zupki chińskie, tak chętnie jadane przez młodych ludzi. Ulubione smaki to: pomidorowa, rosół, barszcz czerwony. Zupki są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy zalać wodą makaron wodą
i dodać torebeczkę z zawartością dziwnego proszku. Jest tam dużo glutamianu sodu, tłuszczu, konserwantów, barwników, cukru, soli, warzyw bez wartości odżywczej. Z ciekawostek to taka zupka może być trawiona nawet do trzech dni i wywołać takie dolegliwości jak: wahania ciśnienia tętniczego, silne bóle głowy, dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Nasuwa się zasadnicze pytanie czy warto tak narażać własne zdrowie a nawet życie? Ale odpowiedź na to pytanie pozostawiam już Wam dziewczęta.

Na zajęciach dziewczęta z grupy VI brały udział w quizie wiedzy a także wykonały na kolację sałatkę z rukoli, roszponki, świeżego ogórka, rzodkiewek, orzechów i sosu na bazie cytryny, miodu, przypraw. Mam nadzieję, że zajęcia te uświadomiły jak ważne jest wyrabianie właściwych nawyków sięgania po zdrowe pożywienie
i świadome unikanie rzeczy szkodliwych.

Tekst i zdjęcia: p .Asia B.K.