Towarzystwo Opieki nad Ociemniałymi Stowarzyszenie ul. Brzozowa 75, 05-080 Izabelin Centrala telefoniczna: 22 75-23-000 tel. 22 75-23-221 fax 22 75-23-009 tono@laski.edu.pl KRS 0000054086
W lutym tego roku wychowawczynie, dwie panie Asie wdrożyły w grupach VI i VII program edukacyjny wspierający samodzielność, aktywność, dobre wykorzystanie wolnego czasu oraz potrzebę zdrowego odżywiania.
Dzięki zaangażowaniu S. Jany i pana Sławka wspólnie stworzyli Internatowy Ogródek zielny, warzywny i kwiatowy. Pan Sławek wykonał drewniane skrzynki, a Siostra zorganizowała duże ilości dobrej ziemi.
W pierwszym etapie ”Przedwiośnie” – w lutym i w marcu dziewczyny obserwowały zmiany zachodzące w przyrodzie. Ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe i długo utrzymujące się niskie temperatury na zewnątrz, prace ogrodnicze były wykonywane w grupach w Internacie. Do skrzynek siane były nasiona nasturcji i werbeny na późniejsze rozsady do Ogrodu Internatowego. Oprócz kwiecistych nasionek w odpowiednich pojemnikach znalazły się również nasiona kiełków słonecznika i rzeżuchy, które były później świetnym dodatkiem do sałatek lub kanapek.
Opakowanie z nasionami słonecznika na kiełkiNamoczone w misce nasiona słonecznika Karolina sieje na ligninie nasiona słonecznikaNasiona słonecznika, które wykiełkowałyPolina sprawdza przyrost kiełkówKiełki słonecznika w misceJulia ozdabia kanapki kiełkamiWiosenne kanapki z kiełkamiOpakowania z nasionami kwiatówDziewczęta z grupy VI przygotowują pojemniki z ziemią do posiania nasionJulia przygotowuje pojemnik z ziemią do zasiania nasionJulia podlewa nasionaKiełkujące nasiona kwiatówRosnące sadzonki nasturcji oraz komarzycyNasturcja w pojemnikuPrzygotowana drewniana skrzynia z ziemią
W drugim etapie “Wiosna” – przypadający na kwiecień, maj wychowanki sadziły bulwy dalii, sadzonki bratków, stokrotek, sasanek, begonii, runianki japońskiej oraz ziół i sadzonek: pomidorów, papryki, sałaty i ogórków. Uczestniczyły w podlewaniu i obserwacji roślin. Wzięły udział w zajęciach o zdrowym odżywianiu, których celem było wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych, zwiększeniu aktywności fizycznej, a także uświadomieniu o szkodliwości jedzenia śmieciowego i picia napojów z wysoką zawartością cukrów i kofeiny.
Dziewczęta przenoszą ziemię do drewnianej skrzyniKwiatki bratki – sadzonki do posadzenia w ziemi w skrzyniSadzonki stokrotek, bratków i lawendyMarharyta i Ola wyjmują sadzonki kwiatów z doniczekMarharyta i Ola wyjmują sadzonki bratków z doniczekJulia trzyma w ręku sadzonkę białego bratkaWspólne sadzenie bratków i stokrotek w skrzyni z ziemiąNikola podlewa wodą kwiaty a Amina sadzi różową begonięWspólne sadzenie sadzonek różowych begoniiNikola sadzi sadzonkę begoniiKarolina podczas prac związanych z sadzeniem papryki i sałatyPosadzone sadzonki papryki i sałatyEwa w trakcie sadzenia sadzonek pomidorów koktajlowychWspólne sadzenie ogórków śremskichPodlewanie sadzonki ogórkaEwa niesie sadzonki petunii w kartonieEwa trzyma sadzonkę petunii w kolorze biało – fioletowymSadzenie sadzonki do skrzynki na tarasie grupowymEwa ugniata ziemię wokół sadzonki petuniiPosadzone sadzonki petunii w skrzynkach oraz wysiane z nasion nasturcjePolina wyjmuje sadzonkę petunii z doniczkiPolina w trakcie sadzenia sadzonek petunii do skrzynek na tarasieEwa podlewa wodą posadzone warzywaZajęcia w grupie VI o zdrowym odżywianiuPolina w trakcie obierania ogórka na sałatkęNikola kroi ogórka na sałatkę w trakcie zajęć o zdrowym odżywianiuNikola odmierza 10 łyżeczek cukru tyle, ile jest zawarte w szklance coca- coli
Pod koniec maja został zorganizowany wyjazd do herbaciarni „Pijalnia ziół Dary Natury”, gdzie dziewczęta mogły poznać smaki ziołowych herbat i lemoniad. Dużą popularnością cieszyła się lemoniada z kwiatów czarnego bzu, a także mrożona, biała herbata z malinami. Wśród menu dla zgłodniałych czekały placki z cukinii, zupa z pokrzyw, naleśniki ze szpinakiem.
Dziewczęta w wagonie metra w drodze do „Pijalni ziół”W „Pijalni Ziół’ przed degustacją lemoniady z kwiatu białego bzu, mrożonej białej herbaty z malinami oraz lemoniady z imbiru Marharyta z Julią składają zamówienie na potrawy z ekologicznych produktówDziewczyny w trakcie degustacji potrawPlacuszki z cukinii i kaszy jaglanej z sosem ogórkowymWystrój Pijalni, wiklinowe kosze, bardzo duże ilości suszonych ziół, słoiki z suszem rozmaitych mieszanek herbacianychRegał z mieszankami herbat na różne dolegliwościPotrawy i ciasta w witrynie chłodniczejChłodziarka z naturalnymi lodami wegańskimi z PodlasiaBiblioteczka ziołowaSłoiki z ziołami na wagęPrzy stole w „Pijalni Ziół” w środku stołu rosnący chrobotekKarolina przy regale z herbatami na różne dolegliwościDuży słój z herbatą „Na dzień dobry”Dekoracyjny kubek z naparem herbacianym, który zaleca się parzyć 10 minut
Specyficzny, ziołowy klimat tego miejsca zachęcił do zapoznania się ze składami mieszanek ziołowych, ich zastosowaniem i ostatecznie zakupieniem herbat na różne bolączki ;). To była bardzo udana forma wspólnego spędzenia niedzielnego popołudnia.
Ostatni, trzeci etap „Lato” – przypadający na czerwiec i okres wakacji. Młode ogrodniczki będą mogły podziwiać efekt swojej pracy i w dalszym ciągu pielęgnować rośliny, kwiaty i zioła. Rozwijać zamiłowanie do ogrodniczej pasji, delektować się świeżymi warzywami i ziołami z własnego ogródka, a także wyrabiać dobre nawyki aktywnego spędzania wolnego czasu na łonie natury i to bez telefonu komórkowego ;).
Pięknie rosnące bratki, stokrotki, prymule, begonie, dalie, runianka japońska, bluszcz w drewnianej skrzyni w Ogrodzie InternatowymKwiaty w skrzyni Rosnące sadzonki papryk, sałaty pomidorów, ogórków
Kwitnąca nasturcja
Tekst i zdjęcia: panie Asie wychowawczynie grup VI i VII.